Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Pelargonior

Hej.
Jag har övervintrat mina pelargonior två vintrar nu. Har aldrig skurit ner dem. Har läst andra frågor och dina svar på denna sajt men förstår ändå inte riktigt hur jag ska göra. Du skriver att man ska skära ner nästan ända till stammen. Stammen; är det den som är grövre och torrare? På mina så är det ca 10 cm långa "stammar". De ser nästan ut som död ved. På dessa har det växt ut lite ljust gröna smalare grenar. På dessa har det i sin tur kommit långa rangliga gröna pelargon-blad. Var ska jag skära?

Mycket tacksam för svar!
Mvh Maria

Odla Svarar: 

Hur mycket du ska klippa ner är mest en utseendefråga, men jag tycker att du kan de klippa ner den till ca 1/3 av storleken på äldre plantor. Meningen med att klippa är att få en vackrare, lägre och frodigare planta. De dör inte så lätt, de klarar sig gott med bara ett blad kvar, ja, till och med utan blad, om det finns bladanlag på stammen.

På yngre plantor kan det räcka med att klippa ner till hälften, även här beror det på hur den ser ut. Byt jord också när du ändå håller på och använd det bortklippta till sticklingar!

Bild på en klippt pelargon finns t.ex. här.

Sylvia