Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pelargoner

Hej!
Jag har en rad funderingar om pelargoner. För det första; har den här vintern inte varit till fördel för pelargoner? Jag, och andra som jag känner, har förlorat flera stycken under de mörkare månaderna. Jag har gjort som jag brukar - dvs. ställa dem i ett svalt fönster och låta bli att vattna dem (tills de ser för hängiga ut och då får dom bara en liten skvätt).

Men de flesta av mina pelargoner har dött (det är mest doftpelargoner jag har). Och ja, jag vet att de kan se döda ut när de är i  vintervila men när det finns liv kvar i stammen brukar de kännas när man tar på den. De som dött får en nästan "stum" stam som lossnar lätt ifrån jorden eftersom rötterna har börjat förmultna.

Varför blir det så? Och hur vet jag, med säkerhet, att pelargonen kommer att börja leva igen? Många av de som jag har och som fortfarande har pyttesmå, gröna blad skrumpnar toppen på bladet på. De ser nästan ut som de har blivit brända. Varför blir det så och varför blir bladen så små? Är det pga. att pelargonen inte har särskilt mycket "växt-ork"?

Jag har enbart ett söderfönster i min lägenhet men det är väldigt svalt där eftersom de elementen inte är på och dessutom drar det lite vid fönstren. Kan det vara helt fel läge för pelargonerna? Och, är det skillnad på att övervintra vildarter från de mer "traditionella" arterna?

Tack för en bra sida med många tips.
mvh/Veronica

Odla svarar:

Det är lite skillnad med vanliga och doftpelargoner. Doftpelargonerna övervintrar bäst i ett vanligt, svalt boningsrum med vattning och passning.

Jag har mina stående i sovrumsfönsret och visserligen blir de lite taniga under vintern, men jag byter jord och klipper ner dem i början på mars, då blir de fina och buskiga igen.

Mer om pelargoner kan du läsa här, så du får svar på dina funderingar:
http://www.pelargonsallskapet.com/

Om du gör sökning på Odlas Sök så hittar du massor om pelargoner på t.ex. Forumet att läsa!

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB