Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Pecannöt

Hej Sylvia!
Jag har, som alla andra, blivit tokbesatt i min trädgård. I föräldrarhemmets trädgård hade vi bara ett plommonträd. Nu vill jag att vår familj skall ha massor av fruktträd!

Jag är nu på jakt efter nötträd. Jag har planterat Kastanj och Valnöt. Nu är det så att jag älskar pecan-nöt cola glass, och jag skulle vilja ha ett pecan-nöt träd! Hur går man tillväga för att få ett sådant träd till sin trädgård på Österlen, Skåne?

Skulle bli glad om ni kunde förmedla en kontakt.
mvh Lars

Odla Svarar: 

Ja du... vem älskar inte pecannöt-colaglass, jag gör det också!

Pecanhickory heter på latin Carya illinoensis. Trädet växer i södra och mellersta USA och blir ofta stort och ger också ett tåligt virke.

Det odlas dock kommersiellt för nötternas skull. Den årliga skörden uppskattas till 52.000 ton, så nog räcker det till en och annan glass.

Den är ganska köldhärdig och snabbväxande i USA. Trivs bäst i skyddat läge med en näringsrik, djup jord. Områden med kalla vintrar och långa varma somrar med hög luftfuktighet passar den bra.

Men jag känner inte till några som säljer detta träd i Sverige, däremot vet jag att det åtminstone finns i Alnarps-parken. Så kanske du kan fråga där om du kan få köpa en planta, om de till äventyrs skulle ha några till salu? I annat fall kanske de kan förmedla en kontakt med en odlare.

Sylvia