Passionsfrukt - skötselråd

Maj-Elén

I våras köpte jag en planta av passionsfrukt med sortnamn 'Frederick'. Den har inte blommat men är närmare 3 meter hög. Jag har den i mitt växthus i en kruka som rymmer ca 4 liter.

Nu undrar jag vad jag ska göra med den inför vintern. Ska jag klippa ner den eller ska jag göra det till våren? När kommer den att blomma och ge frukt? Hur stor kruka behöver den?

Jag har verkligen försökt att hitta skötselråd för passionsfrukt men har bara hittat passionsblomma och det är väl inte riktigt samma sak? Passionsblomma är väl ganska kortlivad medan passionsfrukt är flerårig? Jag kan inte hitta någon information om detta.

Blir mycket glad om jag får svar på detta.

/Maj-Elén

Odla Svarar: 

Passionsblomma och passionsfrukt är samma sak, växten heter Passiflora. Frukten är den ibland ätliga saken som passionsblommor får efter blomning.

Ta in den om du inte kan hålla växthuset ca +10 grader under vintern. Ta en spaljé och drapera växten om den runt-runt så att den får plats. Sköt som vilken rumsväxt som helst men placera så svalt och ljust som möjligt. Mindre vatten och ingen gödning under vintern. Byt jord till våren och börja driva igen, den är flerårig om man lyckas övervintra den.