Passionsblomma Frederick

veronica

Hej, min passionsblomma Frederick typ kådar, alltså de kommer som kåda ifrån den, och den har tagit fart och börjat slingra rejält. Min fråga är kådan som kommer, är den giftig och varför kådar den? Kan jag klippa ner den och i såfall på vilket sätt? Ser att den är klippt vid "roten" och där kommer de inge mer stjälkar så vet inte riktigt om jag vågar göra detta. Och klipper jag den så kommer de ju inte komma några blommor. Många frågor. Mvh veronica

Odla Svarar: 

Passionsblommor har den egenskapen att de utsöndrar honungsdagg, alltså sockerlösning, särskilt om det är varmt.
Det hör till, passionsblomman har körtlar som kallas glander. Myror älskar denna sockerlösning som även finns på pioner mfl. växter och på så sätt hjälper myrorna växten mot skadeinsekter när de vaktar glanderna. Lägg en tidning e.d. under den om det droppar så det stör. 
Honungsdaggen är inte giftig men slicka den behöver man ju inte göra.

Klipp ner den lite på våren när du bytt jord och tagit fram passionsblommar från vinterförvaring. Men ändå till backen bör du inte klippa, bara putsa på torra grenar och ev. korta lite. Du kan förvara den antingen i ett svalt och ljust förråd eller t o m inne i huset om du kan placera den svalt och ljust. Vattna lite under vintern så den inte torkar ut helt.  

Sylvia