Passionsblomma

Hej!
Kan jag plantera ut passionsblomman eller ska den enbart stå i kruka. Inne eller ute. Fick 2 "skott" från en stor planta. Skotten har både blad och rötter. Jag bor i södra Finland och har trädgård både mot norr och söder. Hurudan kruka i fall den ska "bosättas" där? Hurudan mylla?

Tacksam för snabbt svar och en Glad Sommar!
Gunnel

Odla Svarar: 

Jag brukar ha mina i en stor kruka, som jag tar ut under sommaren. Eftersom plantan kommer att klänga sig fast i "allting", måste man klippa lös den på hösten om man vill spara den till nästa år. Den tål inte våra vintrar utomhus, utan måste alltså tas in.

Den står gärna i halvsoligt/halvskuggigt, men inte i direkt solgass utomhus. En vanlig blomjord av hög kvalitet går bra, gärna en sådan med leca i. Gödsla den med vanlig blomsternäring ca. varannan vecka.

Sylvia

Hej igen!
Tack snälla för det snabba svaret!!!

Är dessvärre tvungen att ställa ytterligare några frågor. Bor i ett vanligt enplanshus så kan jag då ha växten inne i vanlig rumstemperatur (ca+20)vintertid?Skall jag klippa ner växten och hur sköta på vintern?

Tack på förhand!
Gunnel

Ja, du kan pröva att ta in den i ditt svalaste rum (sovrum?) och du behöver inte klippa ner den mer än att du får lös den, då den säkert sitter fast i allting som kommit i dess väg :-) Försök ordna tilläggsljus i form av lysrör till den då, för ju varmare, desto mer ljus krävs. Vattna mindre under vinter. Visst kommer den att tappa en massa blad då, men på våren klipper du ner den lite mer, byter jord och börjar vattna och gödsla och då kommer det förhoppningsvis nya blad.

Sylvia