Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Passiflora edulis

Hej!
Har planterat frön från Passiflora edulis och nu har de kommit upp. Har läst att de endast bär frukt från förra årets "ved", på grund av att den måste få sval vintervila för att blomma. Har läst någonstans att man från frösådd kan ställa in plantan i kylskåp en månad så tror den att det har varit vinter.. Stämmer det? eller är det en myt att den inte blommar första året från frö?

Vore tacksam för svar.
Mvh
Berndt

Odla Svarar: 

Det är nog en myt. Man stället in fröet i kylen för att stratifiera (=kylbehandla) det, men det gäller sorter som inte GROR utan kylbehandling, men dina har ju bevisligen redan grott!

De kan mycket väl blomma redan första året, särskilt om du har dem ute under sommaren när frostrisken säkert är förbi. Och det gäller att gå försiktigt fram med avhärdningen, de är exotiska växter som inte tål mycket kyla som små. Däremot har jag aldrig fått frukt på mina passionsblommor första året, men blommar gör de.

Sylvia