Päronträdet har angripits men av vad...

Anne Kurvinen

Päronträdet har angripits men av vad? Vet inte riktigt hur gammalt trädet är men jag tippar på mellan 30-35 år. Päronen är JÄTTE goa men som du ser på bilderna ser dom inte ut att vara det :) Det ser ut som om bladen har utsatts för nån typ av 'svamp angrepp', en orange fläck på ovansidan med utbuktning på undersidan. Päronskalet har mörka fläckar vilket gör att det ser oaptitligt ut. Inga angrepp på grenar eller stam.

Vad är detta och kan jag göra något för att bli av med det?

Anne

Odla Svarar: 

Hej!

Det på bladen är päronrost, en svampsjukdom som du trodde. Päronrost är ett stort problem i Sydsverige, på många ställen är det nästan omöjligt att odla päron på grund av detta. Själv fick jag också ta bort mitt päronträd.

I yrkesodling behandlas päronträden med svampmedel, men för fritidsodling finns inga godkända, riktigt effektiva medel.

Päronrost är värdväxlande, rosten övervintrar i vissa enar som sävenbom och kinesisk en mfl. och kommer tillbaka till päronet på våren under fuktigt väderslek. Det bör inte finnas enar på minst 500 m avstånd, men i tättbebyggda ställen är detta svårt att åstadkomma. Lyckas ni rensa från enar i omgivningen så kanske det underlättar något. Då bör ni också rensa alla nedfallna blad och frukten noga på hösten, då en del av svampsporeer övervintrar i dessa eller ibland på stammen och grenarna.

Med vänlig hälsning Sylvia