Päronträd och enbuske

Thomas Engström

Hej Sylvia

Har ett päronträd som får rätt så mycket frukt från början efter blomning sedan blir dom svart och nästan ruttnar bort. Har en enbuske alldeles bredvid, kan det vara ett problem? Ser inte sjukt ut men kan det va så att det fått någon sjuka på sig? Tack på förhand. Thomas

Odla Svarar: 

Hej!

Dessvärre tror jag att det just är enen som är boven!

Päron drabbas av en värdväxlande rostsvamp, päronrost, som på vissa ställen i Sydsverige gör det omöjligt att odla päron. Bladen får orangegula fläckar och spetsiga utskott och det kan bli tidigt bladfall. Frukten kan också skadas.

Svampen värdväxlar med vissa trädgårdsenar som sävenbom, blyerts-en, himalaya-en och kinesisk en. På våren ses gulbrun gelérost med päronrostens vintersporer på enarna och vid fuktigt väderlek sprids dessa med vinden till päronträden och angriper i första hand bladen.

Det är svårt att värja sig mot denna sjukdom eftersom det nästan alltid finns mottagliga enar inom säkerhetsavståndet på ca 500 m. Har du mottagliga enar även i grannskapet, tala med dina grannar så kan de hjälpa till att hålla rosten borta.

Med vänlig hälsning Sylvia