Päronpest/ Päronrost

Annika Pettersson

Hej Sylvia! Jag gick en gedigen trädgårdsutb.-02/03, där jag fick bygga ett päronträd från grunden. Jag tog en svagväxande grundstam och ympade in Esperens Herr. Förra året fick jag troligtvis päronpest på trädet upptill, för nertill har jag levande små kvistar och grenar + då även grundstammens skott. Hur ska jag göra? Pelle Päron lever ju fortfarande nere vid marken och 50 cm upp på huvudstammen. Vill verkligen INTE gräva upp och slänga Pelle Päron. Vore väldigt tacksam för kvickt svar, för tiden går. Med Vårskira hälsningar Ankan

Odla Svarar: 

Om du tror och har fått bekräftad att det verkligen är päronPEST och inte päronROST du har, så bör du skyndsamt avlägsna den smittade plantan. Päronpest är tyvärr mycket smittsamt, man får ta bort smittade träd snarast och bränna det och allt som kommit i kontakt med det måste desinficeras.

Är det däremot päronrost, kan du klippa av den smittade biten. Sedan kan du ju låta den underliggande stammen bilda ett nytt träd/buske som du sedan, så småningom, kan ympa nya friska skott på. MEN du får verkligen kolla så att stammen är frisk under några år.

Läs mer här: päronpest, läs särskilt det om Åtgärder och hygien! Du har anmälningsplikt om det är päronpest!