Päronpest på Hagtorn

Vi har två rosenhagtornsträd och grannen har ett med likartade problem.
Träden blommar från början men vissnar när de kommer i blomning. Vissa delar av trädet blommar men den största delen blommar väldigt dålig eller knappt alls. Den delen som blommar, blommar under en väldigt kort tid.

Skall ett sådant träd beskäras eller gödslas väldigt mycket? Eller vad är det för problem. Problemet har varit under ett flertal år. De största träden är ca 5 m höga och ca 13 år gamla.

Hälsningar
Ronny Eriksson

Odla Svarar: 

Det låter som päronpest, som även "tar" hagtorn. Kan också vara hagtornsrost men då skulle ju svampfläckar synas och det säger du inget om. Dock bra, om man inte har enar inom minst 200 m avstånd, eftersom enen är värdväxt för hagtornsrost, dvs. den övervintrar i enen.

Om blomknoppar vissnar snabbt och årsskottens skottspetsar böjer sig krokformigt, är det säkert päronpest och den ska anmälas till Växtinspektionen. Infekterade partier ska tas bort så fort så möjligt och eldas upp och händer och kläder tvättas.

Jag kan tyvärr inte säga säkert vilken sjukdom det handlar om utan att se trädet. Har du möjlighet att visa angripna partier för en kunnig trädgårdsmästare? Ta dock inte materialet till en plantskola, för ifall det är päronpest, kan den smitta hela plantskolan!

Sylvia