Päron planta

Nazma Akter

Ang. min päronplanta som jag köpte förra sommaren och planterade på gården där det finns mycket sol. Det har kommit frukt, men det är något sjukdom som gör att blden och nya grenar blir skrynkliga och rödbruna, vad kan jag spreja med så att den bli frisk? Kan jag använda samma spray som jag använder till bladlöss på prydnadväxter?

Odla Svarar: 

Hej!

Det låter som om den har drabbats av antingen frost, det var ju mycket kallt häromveckan, eller så har den fått päronrost. 

Päron drabbas av en värdväxlande rostsvamp, päronrost, som på vissa ställen i Sydsverige gör det omöjligt att odla päron. Bladen får orangegula fläckar och spetsiga utskott och det kan bli tidigt bladfall. Svampen värdväxlar med vissa trädgårdsenar som sävenbom, blyerts-en, himalaya-en och kinesisk en. På våren ses gulbrun gelerost med päronrostens vintersporer på enarna och vid fuktigt väderlek sprids dessa med vinden till päronträden och angriper i första hand bladen.

Det är svårt att värja sig mot denna sjukdom eftersom det nästan alltid finns mottagliga enar inom säkerhetsavståndet på ca 500 m. Har du mottagliga enar i grannskapet, tala med dina grannar så kan de hjälpa till att hålla rosten borta.

Något spray hjälper inte, varken på fostskador eller päronfrost.

Sylvia