Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Päron i Småland

Hej Sylvia!
Jag och min man älskar päron och skulle vilja plantera ett päronträd. Jag har gjort efterforskningar, och det finns bra sorter son klarar vår zon 4, tex. den lettiska sorten Pepi, men jag kan inte hitta några bra svar på vilken sorts jord päron föredrar, bara att de är mer krävande än äpplen. Vad betyder det? Inte ens på plantskolorna verkar de veta riktigt, får nästan intrycket av att päron är en ovanlig frukt i Sverige.

Vi har väldigt sandig och på många ställen mager jord på vår tomt, men där jorden är bra är det inte full sol hela dagen, inte så bra för frukt som ska mogna väl?

Slutligen, krävs det 2 olika päronsorter för att det ska bli frukt, eller kan äppelträd pollinera päron? Vi har Rödluvan i äppelväg.

Tacksam för svar
Renata

Odla Svarar: 

Det behövs en näringsrik, djup, väldränerad, lätt lerhaltig mulljord till päron, sandjord är inte tillräckligt näringsrik. Så ni får nog gräva en ordentlig grop och fylla den med ett par billassar riktig bra matjord. Kontrollera dock kvaliteten i förväg och gräv jordgaranti, det finns mycket bluff i jordhandeln!

Äpple kan inte befrukta päron, de är olika arter. Så antingen köper ni ett självfertilt päronträd eller två stycken som kan korspollinera varandra. De flesta päronträd är tyvärr självsterila och behöver därmed ett annat träd.

'Gråpäron E' (= E-planta, köp helst sådana om det finns! http://www.eplanta.com/Paron.asp) kan pollinera de fresta andra sorterna, men det blir en jätte!

'Göteborgs Diamant E' (också en jätte!) skulle kunna göra den sällskap. Det tar tämligen lång tid att få frukt, dock.

Andra möjligheter som bör gå i Småland är att odla päron mot spaljé mot en varm husvägg eller söderplank. Då är det sorter med svagväxande grundstam som passar till ändamålet, det finns färdiga spaljéträd att köpa i stora plantskolor eller så kan man beställa via plantskolan. Dessa är tämligen små träd som kommer tidigt i produktion.

Tänk på att ha spaljén så pass långt från husväggen att man kommer emellan för att måla om det behövs.

Sylvia