Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Paradisbuske o ros

Hej!
Planterade förra sommaren 5 buskrosor - Prairie Dawn. Är det en sort som lätt angrips av ohyra eller är det så med alla rosor? Förra sommaren böjdes knopparna av förrän de ens hunnit öppna sig (gröna larver orsaken?). Buskarna blev inte något vidare på hela sommaren.

I år har endast en av buskarna ordentliga blad, de andra har blivit angripna troligen av rosenbladsstekeln (bladen rullar ihop sig och inuti finns en mörk larv).

Kommer buskarna att få nya blad och bli fina ännu i sommar eller är detta ohyra som är svår att bli av med och som återkommer nästa år (såg i ditt tidigare svar att de övervintrar som steklar och lägger ägg osv.)

Överväger nu att byta ut dessa buskar mot idiotsäkra buskar som inte blir uppätna och som växer fort till 1-2,5! Buskarna är tänkta som insynsskydd (dock inte som häck).

Har funderat på antingen paradisbuske eller Rosa Rugosa? Får paradisbusken lätt ohyra? Vi bor i syvästra Finland (motsvarar er zon 4?)

Ulla

Odla Svarar: 

Det är inte en sort som får lättare ohyra som någon annan - du har haft otur. Mina rosenblad är f.ö. också uppätna just nu, men det kommer nya blad, jag har plockat bort de fulaste. Så du kan ju avvakta och se.

Både rugosa-rosor och paradisbuske klarar sig ganska bra i förhållande till odjur och elände, de är ju oömma och tåliga. Min favorit är f.ö. Rosa rugosa 'Hansa', pga. doften och de vackra blommorna.

I år har det varit invasion av spinnmal (här hos oss, i varje fall!) så en hel del träd och buskar ser ut som om det vore vita slöjor över dem och alla bladen är uppätna! Men de brukar klara det också.

Sylvia