Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Palm/dracena

Förmakspalm, Howea forsterianaHejsan!
Jag skulle vilja veta mer om denna växt. Någon form av palm/dracena.

Till att börja med vad är det för något. Har letat i böcker men hittar inget som liknar denna.

Sen undrar jag hur den skall skötas. Som det är nu så växer den bara på höjden och blir inte grövre. Det brukar vara 3-4 blad samtidigt, och efter hand som de dör bildas en ny "ring" så att den blir ännu högre och så kommer det nya blad. Vi har fått staga upp den med blompinnar och rep, som vi lindat runt stammen.

Och slutligen, är det möjligt att kapa stammen och att det grenar sig från det, så att man kan få en mer grön växt? Eller hur skall man göra?

Tack på förhand!
/Fredrik S

Odla Svarar: 

Hej!
Det är troligen en förmakspalm, Howea forsteriana. Kommer från Lord Howeön, öster om Australien. Den är en mycket tålig palm för inomhusmiljöer. Palmen är dessutom långlivad och kan ha ett elegant utseende, om den trivs. Det går inte att kapa den, då den växer enbart från toppen, till skillnad av dracenor, som man kan kapa nästan var som helst.

Du får försöka placera den så att den vänder sig åt andra håller nu, så att den inte blir krokig. Den vänder sig mot ljuset. Ge bättre jord på våren och gödsla, så att den blir kraftigare i stammen. Den kan stå ute under sommaren i en lugn, solig och varm plats. Men vänj den sakta att vara ute, annars bränns bladen lätt.

Sylvia