Packskadad lerjord

Marianne

Jag bor i en villa byggd 1999 med 400 kvm packskadad lerjord runt huset. Detta håller på att ta död på såväl min häck som mitt trädgårdsintresse. Jag inser att ska jag bo kvar måste jag göra något åt det hela. Denna vinter står delar av trädgården delvis under vatten.

Vad kan/bör jag göra?

/Marianne

Odla Svarar: 

Hejsan Marianne

När man bygger tar man sällan hänsyn till hur lämpligt det är att köra på marken vid just den tidpunkten. Byggfirmor borde kanske ta lärdom av lantbrukarna som inte riskerar att förstöra sin jord. Marken blir ofta packningsskadad och ger stora bekymmer för odling lång tid framöver (50-100 år). Detta gäller framför allt för lerhaltiga jordar, men även andra. Till och med ett utplacerat bygglager eller en arbetsbod kan skada jorden. Jorden trycks ihop och blir packningsskadad med stående vatten i ytan som ledtråd efteråt. Det enda som hjälper är att luckra så långt ner som jorden blivit packad - kan vara någon meter. Detta görs med hjälp av grävskopa eller alvluckrare. Grävskopan gräver och lägger ner det uppgrävna lite slarvigt så att sprickor i jorden uppstår (OBS, matjordslagret ska hamna överst som vanligt igen). Grävskopan backar ut och återställer marken hela vägen efter sig igen. Hoppar man över luckringen kommer växterna tyvärr inte växa som önskat utan kanske till och med dö.

Detta har du nu bittert fått erfara, men ett tips till de som nu bygger nytt hus är att begära att byggfirman återställer marken så att den är odlingsbar utan packningsskador - åtminstone där växter och gräs skall placeras. När lerjorden är oförstörd är det en mycket näringsrik och bra jord som endast eventuellt bara behöver kompletteras med en del mull i det översta 25 cm-lagret matjord.

Är det ett begränsat område kanske du kan gräva för hand men räkna med att det är drygt. Jag är ledsen att det inte finns någon quick fix…

Lycka till!

/Karin