Oxelns rotsystem

Peter

Hej Sylvia

Vi har planterat ett antal oxlar mot en grannes fastighet. Avstånd från träden till byggnad är mellan 2 och 3 meter. Finns det risk att rotsystemet kan bli så stort som 4 - 6 meter i diameter? Skulle det teoretiskt kunna växa in i grunden eller i tätskiktet som finns runt grunden?

Vad jag har läst, så går rotsystemet rakt ner när det gäller oxel och att det inte är så omfattande i sidled. Skälet till plantering är att mjuka upp miljön så att man inte bara tittar in i en tråkig fasad av 60-tals modell.

/Peter

Odla Svarar: 

Hej

Frågan om trädrötter är inte så enkel. Rötterna utvecklar sig efter markförhållanden. Det kan således finnas mycket djupgående rötter, om det behövs, hos ett träd som inte normalt är djuprotat, och vise versa.

Alltså, beroende på hur jorden är just där, kan oxelns rötter bli så stora som du nämner och skulle kunna växa in i grunden eller i tätskiktet. Om jorden är djup och porös, riktar sig oxelns rötter ofta rakt neråt utan större spridning i sidoled, men jag rekommenderar för säkerhets skull en rejält rotspärr mellan byggnaden och oxlarna.

Med vänlig hälsning Sylvia