Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Oxelhäck

Hej!
Jag har en oxelhäck, som jag under de senaste 10 åren har släppt upp på höjden och låtit bli litet mulligare. Den är dock nu så vid, att jag endast med svårighet kan nå över den och klippa den på toppen, fastän jag klipper från båda sidor. Höjden är cirka 2,5 meter, så den går att bemästra, balanserande på en stege. Det känns som det har blivit nödvändigt att hålla in den, åtminstone på bredden.

Kan någon i er krets leda mig rätt? När är bästa tiden på året att ta in den på bredden? Hur mycket är tillrådligt, för att den nästa år skall bära löv, åtminstone i sådan omfattning, att man inte ser rakt igenom den nästa år?

Finns det något bra hjälpmedel, snöre, laser, ?? för att man skall få sidan rak? Den är cirka 40 meter, på den längsta biten.

Tacksam för alla råd.
Bästa hälsningar,
Bengt Redig, Stocken, Orust

Odla Svarar: 

Du kan först spika ihop en mall av träläkt som är ungefär så hög och bred som du önskar häcken. Den bör ha en lätt pyramidform med flat topp. Så placerar du denna i ena ändan av häcken och börjar klippa efter den och flyttar på den allteftersom du klipper. Kan sedan användas år efter år.

Oxel tål beskärning bra, men om man ska justera häckens höjd och bredd mycket, är vårvintern bästa tiden. Annars kan man klippa efter midsommar eller under JAS (=juli, augusti, september).

Sylvia