Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Oxelhäck

Jag har tittat på dina tidigare svar om oxel, och du svarar vid ett tillfälle att oxel inte är en växt med genomgående stam. När vi satte vår oxelhäck för 8-10 år sedan fick vi rådet att släppa upp den till önskad höjd innan vi började klippa på höjden. Jag har också flera böcker där oxel anses vara en växt med genomgående stam.

Eftersom jag är ganska påläst och köper nya böcker varje år har jag dock sett att rådet ändrats. Nu ska även oxel släppas upp en liten bit varje år.

Hur gör jag nu? Vår häck har genomgående stam och är lagom hög. Den är också mycket gles, och har inte grenat sig särskilt mycket. Måste jag klippa ner den helt eller kan jag klippa ner den under flera år en bit i taget för att slippa full insyn på tomten?

Snälla - ge mig ett bra råd? Man känner sig lite lurad när man fått veta hur man ska göra, följer det till punkt och pricka, och ändå lir det helt fel.

MVH Anne

Odla svarar:

Egentligen har både de gamla och de nya böckerna rätt. Om man vill ha en trädformad oxel, ska man låta stammen vara orörd, dvs. genomgående. Om man däremot klipper den på unga år, kommer den att grena sig nere och blir flerstammigt utan genomgående stam.

Eftersom ni har en häck enl. "den gamla skolans" läror, kan du göra som du föreslår om du vill, men då kommer den att liksom bilda "våningar".

En annan möjlighet är att såga av varannan planta nere vid ca. 20-25 cm och låta varannan bilda insynsskydd tills man byggt upp de andra enl. "den nya skolans" läror. När de andra åter ger insynsskydd, tar man ner de kvarvarande och bygger upp även dem. Detta tar dock tid och kan de konstigt ut ett tag, så om man inte vill vänta, kan man ju alltid börja om helt med nya plantor, men det vore ju synd på de annars friska plantorna...

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB