Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Oxelhäck...

OxelhäckHej!
Flyttade in i vårt nyinköpta hus hösten 2005. Huset omgärdas av en i mina (i ämnet helt okunniga) ögon väldigt ovårdad häck. Har av en granne fått veta att det ska vara en Oxelhäck. Nu har jag några frågor som jag skulle bli oerhört tacksam om du kan/vill besvara.

* I höstas hade den röda små bär (typ vinbär) som någon påstod var giftiga. Stämmer det?

Tydligen så har förre ägaren klippt ner häcken (lämnat ca 1 dm långa "stammar") för något/några år sedan, nu när den åter har växt upp så är den väldigt gles, vildvuxen och ovårdad. Det har växt upp småbjörkar och andra träd mitt i den befintliga häcken.

* Kan/ska vi klippa ner häcken en gång till, och ska vi i sådana fall klipp ner den helt eller delvis? Ska vi kanske gödsla för att få riktig fart på växtligheten?

* Kort och gott: Tror du på denna korta beskrivning att häcken går att rädda, eller ska vi ta bort den och plantera något nytt? Vårt mål är väl som för de flesta, en tät och fin häck.

Jag bifogar en bild som väl kanske inte är så bra, den är tagen på huset och inte på häcken men den syns i förgrunden. Kan du till att börja dagen med fastställa med denna bild att det verkligen är en Oxelhäck...?

Tacksam för svar från en okunnig men läraktig.
Vänliga hälsningar
Magnus

Odla Svarar: 

I mina ögon ser det ut som måbär, men jag skulle behöva se bladen på närmare håll för att vara säker. Och var det typ vinbär i den så är det nästan säkert måbär! Och de är faktiskt ätbara, måbär är ju släkt med vinbär.

Ni kan klippa ner den igen men ni behöver inte klippa ner den till backen, utan ca 40 cm ovanför marken om den har förgrenat sig väl från den förra klippningen. Om inte, kan ni klippa till 20 cm. Klipps under vårvintern egentligen, men går bra också i JAS = juli, augusti, september.

Småbjörkarna måste ni försöka drilla ut med rötterna, annars kommer de att förstöra häcken så småningom.

Gödsla och jordförbättra gärna nu på våren för att få fart på den. Kogödsel, NPK, Blåkorn går bra.

Sylvia