Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Oxelhäck...

OxelhäckHej!
Flyttade in i vårt nyinköpta hus hösten 2005. Huset omgärdas av en i mina (i ämnet helt okunniga) ögon väldigt ovårdad häck. Har av en granne fått veta att det ska vara en Oxelhäck. Nu har jag några frågor som jag skulle bli oerhört tacksam om du kan/vill besvara.

* I höstas hade den röda små bär (typ vinbär) som någon påstod var giftiga. Stämmer det?

Tydligen så har förre ägaren klippt ner häcken (lämnat ca 1 dm långa "stammar") för något/några år sedan, nu när den åter har växt upp så är den väldigt gles, vildvuxen och ovårdad. Det har växt upp småbjörkar och andra träd mitt i den befintliga häcken.

* Kan/ska vi klippa ner häcken en gång till, och ska vi i sådana fall klipp ner den helt eller delvis? Ska vi kanske gödsla för att få riktig fart på växtligheten?

* Kort och gott: Tror du på denna korta beskrivning att häcken går att rädda, eller ska vi ta bort den och plantera något nytt? Vårt mål är väl som för de flesta, en tät och fin häck.

Jag bifogar en bild som väl kanske inte är så bra, den är tagen på huset och inte på häcken men den syns i förgrunden. Kan du till att börja dagen med fastställa med denna bild att det verkligen är en Oxelhäck...?

Tacksam för svar från en okunnig men läraktig.
Vänliga hälsningar
Magnus

Odla svarar:

I mina ögon ser det ut som måbär, men jag skulle behöva se bladen på närmare håll för att vara säker. Och var det typ vinbär i den så är det nästan säkert måbär! Och de är faktiskt ätbara, måbär är ju släkt med vinbär.

Ni kan klippa ner den igen men ni behöver inte klippa ner den till backen, utan ca 40 cm ovanför marken om den har förgrenat sig väl från den förra klippningen. Om inte, kan ni klippa till 20 cm. Klipps under vårvintern egentligen, men går bra också i JAS = juli, augusti, september.

Småbjörkarna måste ni försöka drilla ut med rötterna, annars kommer de att förstöra häcken så småningom.

Gödsla och jordförbättra gärna nu på våren för att få fart på den. Kogödsel, NPK, Blåkorn går bra.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB