Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Oxel

Våra kedjehus ligger med en smal asfalterad gata emellan. Asfalten går ända fram till väggen. men framför varje hus finns ett fyrkantigt hål med foder av trä där det är meningen att det ska stå ett träd. Tidigare ägare tog bort en ädellönn som stod där för att rötterna var så vidlyftiga och trasslade in sig i ledningar. Jag vill plantera ett nytt träd som är vackert, och inte är för vidlyftigt i rötter eller krona. Hålet är bara 2 m från väggen. Kan jag plantera en oxel? Finns det något bättre förslag?

Helene

Odla Svarar: 

Jag kan inte rekommendera oxel, den blir ett rejält träd med starka rötter. Välj något litet träd som har små rötter.

Då jag inte vet vilken zon och väderlek det är, dvs. hur varmt och ljust, så är det svårt att rekommendera något. Men t.ex. i halvskugga upp till zon 4-5 skulle en uppstammad rododendron kunna passa, om man tillför surjord (torv). Den har små rötter.

Uppstammad syren 'Palibin' skulle också kunna passa, den blir dock inte mer än ca. 2 m i sin höjd, liksom en uppstammad syrenhortensia.

En den bäraplar skulle också kunna gå, beror på sorten.

Kolla i plantskolan vad som finns för små träd med svaga rötter för din zon och de ljusförhållandena som finns.

Sylvia