Oxbärshäck

Päivi Sommarberg

Hej! 2003 planterade vi en oxbärshäck mot grannen som tog sig jättefint men för 4-5 år sedan började plantor dö på olika ställen i häcken. Det börjar med att plantan får höstfärger redan i mitten på juli och fäller bladen en 4-6 veckor före de övriga buskarna. Nästa år är grenarna täckta med små röda prickar. Vi gräver upp de döda plantorna men nästa säsong sker samma sak med några plantor på annan plats i häcken. Nu är häcken full av hål. Fick höra av nån som hade hört av nån att det hade kommit i ett nytt virus som angrep oxbär och att det inte fanns något att göra annat än att gräva upp och plantera något annat.

Har du hört talas om detta virus eller är det en vandringssägen? Ska vi komplettera hålen i häcken eller gräva upp och plantera något annat istället?

Vi bor i Västsverige.

Vänliga hälsningar Päivi

Odla Svarar: 

Ingen vandringssägen! Häckoxbär har funkat bra förr men drabbas nuförtiden allt oftare av sjukdomar. Att den drabbas kan bero på klimatförändringarna, den är mycket känslig för växlande temperaturer, särskilt på vintern. Så idag avråder man från att plantera häckoxbär. Ett bra alternativ kan vara svart aronia, som är lika fin men inte så känslig.

Det låter som den "nya" svampsjukdomen som det inte finns något känt botemedel mot. Det verkar som om sjukdomen blir värre efter klippning, kanske p g a verktyg som infekterats av de sjuka växterna. Att försöka ta bort de skadade delarna hjälper sällan, sjukdomen går vidare och dyker upp på fler ställen. Häckbyte verkar vara den enda permanenta lösningen, även om det finns svampmedel för yrkesbruk som ev. skulle kunna sakta ner förloppet och göra pinan längre...