övervintring av pelargoner

Inga-Lisa Johansson

Jag har under årens lopp försökt att övervintra pelargoner genom att ge dem extraljus och svalt i rummen Jag har försökt med att ge så lite vatten så jag undrar om jag har gett dem för lite vatten. De har alltid torkat mellan vattningarna som varitu sparsamma. Nu undrar jag vad jag gjort för fel när stammen på blomman skrupnar och sedan blir brunsvart eller är det så att en del av de nyare och specifika pelargonierna ex. Odensjö och Pac med flera helt enkelt inte går att övervintra eftersom det oftast är de "vanliga pelargonsorterna" som kan övervintras. Efter försök med både mer och mindre vatten så har resultatet varit detsamma dvs döda blommor.

Odla Svarar: 

Hej,

Vad tråkigt att höra att det inte gått så bra övervintringen tidigare. Du verkar ha provat både med mer och mindre vatten.

Pelargoner är jag inte så insatt i själv men vissa hävdar att de trivas bäst om de får gå i vinteride men att det är skillnad mellan zonalpelagoner och t.ex doft- och hängpelargoner. Vissa rekommenderar häng-/doftpelargoner förvaras ljust och svalt på exempelvis en fönsterbänk medan zonalpelargoner behöver stå torrt, ljust och med temperaturen runt 5-8grader,

Generellt gäller för övervintring av växter att ju svalare förvaring desto mindre behov av ljus och vatten. Varmt och mörkt är den sämsta kombinationen. Om du väljer att ge tillskottsljus så är det viktigt att det ger blåa våglängder eftersom rött stimulerar tillväxten vilket du inte vill ha vid övervintring.

Lycka till och hoppas övervintringen går bättre!

mvh Hanna Olsson