Övervintrade växter

Anneli

Hejsan

Jag har flera frågor jag behöver svar på. I höstas frösådde jag Paeonia suffruticosa. Dom har stått mörkt och svalt i krukor med plastpåsar över sig. Jag har tittat till dem och de är mycket fuktiga. Vad är nu nästa steg undrar jag? Jag har också en del dahliaknölar som övervintrat och jag undrar hur de ska kännas för att man ska veta att dom är friska? Mina är mjuka men känns inte ruttnade, det är liksom ett motstånd i dom. Jag har redan planterat om två dahlior, Mistery Day och Mary Evelyn, är det för tidigt?

Jag har också planterat om spindelliljeknölar. Jag har gladioler också men jag vet som sagt inte om jag är för tidig. Jag har några växter som sitter i sina krukor från i somras och de har stått mörkt och svalt och inte fått någon bevattning alls. Det är hibiskus, ballongblomma och en passionsblomma. Bara avklippta stjälkar sticker fram en bit. Hur gör jag med dom och när? Ja detta var bara en liten del av alla frågor jag har men jag tar lite i taget.

Jag bor i Dalarna, växtzon 4 tror jag det är.

MVH Anneli

Odla Svarar: 

Paeonia suffruticosa, buskpion, bör inte stå för fuktigt, fröna eller den eventuellt uppkomna plantan kan ruttna då. Så ta hål på påsen eller ta eventuellt av den. Låt jorden torka upp på ytan mellan vattningarna. När plantorna är hanterbara, plantera om i egna krukor i kraftigare jord, till exempel perennjord.

Dahliorna ska kännas hårda med lite "svikt", de ska inte vara helt mjuka och blöta. Bäst kollar du ju om de är i liv genom att ta in dem och ha dem varmare ett tag, på en bädd av mycket lätt fuktad torv/sand. Om det börjar komma "ögon" (=skott) på dem upptill, plantera dem i krukor i väntan på att plantera ut dem. Ha krukorna svalt och ljust.

Spindelliljorna kan du ha inomhus i sina krukor, skör dem ungefär som amaryllis.

Gladioler kan du putsa och plantera direkt ut när frostrisken är förbi.

Ang. hibiskus, ballongblomma och en passionsblomma... det är något osäkert om dessa lever då de skulle behövt vattnas då o då under vintern. Jag vet inte heller vilka sorter det är. Men det enklaste är ju att ta in dem och börja vattna. Kommer det skott så planterar du om och fortsätter vattna och sedan även gödsla.