Övervintrade Doftliljor

Mina ljuvligt blommande doftliljor verkar ha överlevt vintern i sina krukor (i källarens mörker vid sisådär 5-10 grader) för nu sticker det upp ett grönt "finger"!

Nu undrar jag: ska jag plantera om dem i ny jord? Det känns som det skulle störa dem, men å andra sidan är väl jorden rätt utarmad. Eller kan man fylla på ett lager ny ovanpå, helt enkelt?

Vi planerar att plantera en syrenhäck mot vägen (som inom några år tyvärr kommer att bli livligt trafikerad enligt vår detaljplan...). Platsen är något brant och delvis bergig, men där växer rätt höga aspar, så det borde finnas tillräckligt med jord. Kan man fylla på med ny jord och plantera? Hur går vi till väga på bästa sätt? Vi bor i zon 3 och läget är östligt och lä.

Nina

Odla Svarar: 

Plantera gärna om dem, de tar inte skada, tvärtom!

Asparna är ju inte det bästa sällskapet för syrener, men de är rätt svåra att bli av med, de sätter massor med rotskott! Ringbarka lär vara bästa sättet. Men visst kan ni fylla på jord och plantera, frågan är om ni inte skulle ta och stötta slänten först med någon sorts mur, eller hur ser det ut där nu?

Sylvia