övervintrad physalis

Gunilla Andersson

Hej! Jag köpte frön till physalis från odla förra våren. De bodde i växthuset och har gett maasssoor av underbart goda frukter.

Nu har de stått kvar i uppvärmt (ca 7-8 grader) och stödbelyst växthus 6-8 tim dagtid (20W & 6400-6700 K) med ca 70% luftfuktighet Vi har fortsatt att skörda sporadiskt under vintern och nu kommer nya skott!

Jag hade tänkt mig att plantera om och klippa ner dem. Frågorna är nu då; När ska jag plantera om i förhållande till nerklippningen, hur mycket ska jag klippa och när???

Tack på förhand Mvh Gunilla

Odla Svarar: 

Hej!

Physalis är faktisk en perenn växt men den klarar inte av våra vintrar annat än just så här, inomhus. Grattis till lyckad övervintring!

Nu kan du under våren klippa ner plantan och plantera om den. Den behandlas ungefär som en pelargon. Jag har inte märkt någon större skillnad om jag har planterat om den i samband med nerklippningen eller om jag har klippt ner den först och planterat om efter ett par tre veckor. Man kan tydligen göra vilket som.

Du kan klippa ner den ganska tufft, men lämna gärna lite grönt även under nerklippningsstället om det finns. Pröva också att rota några av de nedklippta topparna i vatten, så att du får fler plantor.

Med vänlig hälsning Sylvia