Övervintra sekvoja

Tobias

Hej

Jag har ett treårigt (två vintrar frostfritt) 2 m högt redwood, Sequoia sempervirens, i kruka. Nu tänkte jag övervintra det en sista vinter innan jag planterar ut det på en ö i Stockholms skärgård till våren.

Jag har ett isolerat kallgarage med betonggolv och ljusinsläpp i söderläge, och i anslutning till det har jag mitt gamla övervintringsutrymme med ljus och värme(frostskydd).

Vad tror du skulle vara det bästa sättet att förbereda trädet för sitt ödesår som komma skall?

Mvh Tobias

Odla Svarar: 

Hej

Tyvärr är jag tveksam om det går att odla en amerikansk sekvoja, så kallad redwood, Sequoia sempervirens i Sverige överhuvudtaget.

Släktingen mammutträd, Sequoiadendron giganteum, går däremot att odla i de varmaste zonerna 1-2. Vi har ett sådant bland annat i Göteborgs botaniska trädgård.

Så du bör nog fortsätta att odla sekvojan i kruka och ta in under vintern. Du kanske får bygga ett allt högre övervintringsutrymme, men det behöver ju inte vara så varmt, det räcker att det "håller nollan" och är ljust.

Där jag har sett en sekvoja ute i Europa, har den tyvärr inte varit särskilt snygg då den tydligen har toppfrusit och växer då ojämnt och fult, så ta en extra funderare kring om du verkligen ska våga.

Med vänlig hälsning Sylvia