Övervintra rosor zon 7

Susanne

Hej och tack för svaret jag fick på min fråga om rosor i zon 7.

Det låter väldigt roligt att det finns vackra rosor som funkar här också, jag ska genast beställa ett par av dem. Jag skulle bara vilja hjälp med frågan om hur jag övervintrar rosor här uppe i Piteå. Jag fick till svar att de som klarar zon 7 eller 8 de kan jag ha kvar ute och på vintern ösa på löv och granris och de ska klara sig, det låter bra.

Hur gör jag med den ros jag vill köpa som klarar zon 4? Den heter Black Magic. De förvaringsmöjligheter jag har är antingen inomhus i +18-20 eller på vår altan och där kan det bli ner till -20 grader som kallast och det är inget alternativ.

Kan man övervintra en ros inomhus i rumstemperatur? Jag läste någonstans om att om det är varmt i förvaringsstället måste man ha mycket ljust för att temperatur och ljus hänger ihop. Hur gör jag?

Tack för en fantastiskt bra sida!! Jag har nyss blivit medlem och jag har ett brinnande intresse för växter och särskilt rosor!

Hälsningar Susanne

Odla Svarar: 

Hej

Visst finns det rosor som kan bo ute året om hos er i zon 7 - planterade i rabatten alltså och skyddade med torra löv och granris. Vissa klarar sig till och med utan dessa skydd, snön skyddar ju också.

Så till din dröm om 'BlackMagic'. Den hör inte till de mest härdiga rosorna, så den måste bo inomhus på något sätt under vintern. +18-20 är alldeles för mycket och -20 klarar inte denna ros, det bör vara just över 0-gradigt. Har du eventuellt ett garage som "håller nollan" under vintern? Eller kan du hysa in rosen hos någon släkting eller vän med en ladugård, sommarstuga eller dylikt som håller sig runt 0-strecket? I så fall kan du odla rosen i en stor kruka och på hösten när den tappar bladen och det börjar bli kallt, baxar du in den i förvaringen. Kolla någon gång under vintern så att den inte torkar ut, men ljus behövs inte om rosen är utan blad.

Bli gärna medlem i vårt forum här hos Odla.nu också, där finns folk även från norra Sverige som odlar rosor. Är du särskilt intresserad av just rosor så finns där ett kategori som heter just Rosor. Där kan du snacka med folk om rosor så mycket du vill!

I vår Odla.nuShop har vi varje höst ett roserbjudande, du kan kika på det. Du får alla erbjudanden om du prenumererar på Nyhetsbrevet från Odla.nu, och det gissar jag nästan att du gör eftersom du skriver att du har blivit medlem. Om inte, så hittar du vårt forum, vår shop och anmälan till vårt nyhetsbrev här: Odla.nuForum Odla.nuShop Odla.nuNyhetsbrev

Med vänlig hälsning Sylvia