Övervintra pelargoner

Terima

Köpte kaskadpelargoner i våras och vill övervintra dom. Har ett källarutrymme, ungefär 15 grader, och möjlighet till stödbelysning.

Kan jag ta skott i höst, eller kan jag spara x antal plantor för att få 18 stycken i vår ? Kan jag i så fall plantera om plantorna från balkonglådor till krukor?

/Terima

Odla Svarar: 

Hej

Kaskad- och hängpelargoner behöver extrabelysning och kan inte övervintras mörkt som vissa andra pelargoner, så rigga gärna upp ett 36W lysrör med dagsljusrör ett par, tre decimeter ovanför plantorna och ha det tänt under cirka 12-13 timmar/dygn. Det är lätt ordnat med timer. När pelargonerna får ljus och håller sig gröna så behöver de också vatten, fast inte så mycket som under sommaren. Gödsla behöver du inte göra under vintern.

Lite svalare vill pelargonerna också ha, så din källare med 15 grader låter bra.

Pröva att klippa bort utblommade blommor på dina pelargoner, och eventuellt för långa revor också, och övervintra moderplantorna. Det bortklippta kan du förstås pröva att sätta sticklingar av, men på våren bör du frisera pelargonerna ännu mer så du får ännu mer sticklingsmaterial. Byt då jord och börja driva pelargonerna igen när ljuset har återvänt.

Med vänlig hälsning Sylvia