Övervintra Mårbackapelargoner

Hej!
Jag har två väldigt fina och ganska stora Mårbackapelargoner som jag definitivt vill ska överleva till nästa vår. De står fortfarande ute och är väldigt fina, när ska jag ta in dem? Måste man ställa undan dem direkt när de tas in eller kan man njuta ytterligare en tid av dem på fönsterbrädan inne?

Vill även veta samma sak angående ett ståtligt citrusträd som också fortfarande står ute (under tak och vid husvägg) som har massor av knoppar som snart ser ut att slå ut samt frukt i olika stadier.

Tack för hjälpen på förhand!
Sandra

Odla Svarar: 

För att lyckas övervintra växter inne i boningsrum, får man göra tvärtom än man gjorde på våren: "avhärda" växter till inomhusklimatet. Ta in dem över natten och så ut igen under några dagar, sedan kan de vara inne i ett mycket ljust fönster utan element under. Ju svalare desto bättre och extraljus kommer säkert att behövas i form av lysrör över plantorna.

Pelargonerna kan du självklart njuta av inomhus så länge de blommar. Själv ställer jag inte undan dom alls, de står i sovrumsfönstret hela vintern, där är det svalt och jag har lysrörsarmatur med timer över dem. Blommar större delen av vintern också... På våren klipper jag ner dem och byter jord i vanlig ordning.

Sylvia