Övervintra kanna?

Anita

Vi har i sommar haft stor glädje av vår kraftigt växande och rikligt blommande röda kanna och undrar nu om man kan få den att övervintra? Hur, i så fall?

/Anita

Odla Svarar: 

Hej

Visst kan du övervintra din kanna! Om kannan står i en kruka och fortfarande blommar nu, kan du ta in den, ljust och svalt, när frosten börjar göra sig påmind och låta den blomma färdigt inne. När den har blommat klart, klipp av stjälken men lämna cirka 10 centimeter kvar.

Knölar till sommarblommor som just kanna, är fyllda med vatten och näring som växten lagrat under sommaren. Gräv upp kannan om den står i rabatten. Förvara knölen torrt, svalt och mörkt, gärna i en låda med aningen fuktad torv/sandblandning som skyddar mot svampsjukdomar.

Om kannan står i en kruka, ta in hela krukan och låt den stå kvar i den gamla jorden. Kolla gärna någon gång under vintern hur knölen mår.

På våren, ta upp knölen och plantera om i en ny jord, flytta den till ljust och svalt ställe för drivning. När frostrisken är förbi, kan du börja vänja din kanna att vara ute igen.

Med vänlig hälsning Sylvia