Övervintra kalla och doftlilja

Britt

Hej

Jag köpte 2 kallaknölar förrförra våren. Planterade ut dessa i var sin pallkrage. De blommade fantastiskt. På hösten grävde jag upp löken och stoppade knöl och jord i kruka och placerade i svalaste och mörkaste fönstret i mitt sovrum.

I våras planterade jag ut i samma pallkragar och de har med nöd och näppe producerat ett par blad. Ingen blomning alls. Nu tog jag upp dem och har dem i hink med jord på balkongen (kall). Lökarna har blivit många fler i år. Hur ska jag göra för att göra rätt till nästa säsong? Vill egentligen inte hålla på och och ta upp och sätta ut. Kan jag bara ha i kruka och flytta kruka ut och in i stället?

Jag fick också doftliljor från Allt om trädgård. Ska de lökarna också tas in eller hur gör jag med dessa otroligt vackra blommor?

Så tacksam för pedagogiskt svar.

Mvh Britt

Odla Svarar: 

Hej

Det enklaste är att göra samma sak med både kalla och doftlilja: plantera i krukor som du helt enkelt lyfter in under hösten när det börjar bli kallt. Förvara dem i ett svalt och torrt förråd eller liknande, ca +10-15 grader är lagom. Vattna varken dina kallor eller doftliljor under vintern. Du kan klippa bort torra blad och stjälkar.

På våren kan du sedan tippa krukan och plocka fram kalla- och doftliljeknölarna, ta ny jord och plantera om igen. Placera ljust och lite varmare. Ta dock inte ut krukorna med dina kallor och doftliljor förrän det har blivit frostfritt även nattetid. På dagen, om det är någorlunda varmt, kan de dock stå ute en stund och vänja sig sakta.

Doftliljan kan dock även planteras direkt i rabatten när nattfrosten är förbi. Man drar helt enkelt upp dem på hösten, binder ihop från bladen och hänger upp i ovannämnda förråd.

Med vänlig hälsning Sylvia