Övervintra japansk lönn

Birgit

Hej

Min dotter har fått en japansk lönn, som hon överlämnat till mej. Men hur sköter jag plantan över vintern?

Den står nu ute i en lerkruka och vi bor i växtzon 4, på gränsen till zon 5. Jag kan försöka isolera krukan och låta den stå på altanen i ett hörn mot sydväst och täcka över växten med t.ex juteväv, eller gräva ner den i en rabatt precis utanför altanen och täcka över den, eller ta in den i ett förråd, som är ganska varmt säkert mer än 15 grader, trots att det inte finns element i rummet. Det finns i alla fall ett litet fönster.

Jag har dåliga erfarenheter av att övervintra växter i en kruka, och jag tror att förrådet är för varmt och ljusfattigt på vårvintern. Vad tror du blir bäst? Eller har du andra idéer?

Tacksam för några råd!

/Birgit

Odla Svarar: 

Hej

Har du ingen kallare plats att ta in din japanska lönn, till exempel ett garage som håller precis över nollan?

Tyvärr är vissa japanska lönnar inte så härdiga så det kan vara bra att övervintra den i ett kallt men ändå frostfritt ställe. Japansk lönn behöver inget ljus om den först har hunnit tappa bladen innan du tar in den. Större kruka skulle säkert underlätta för då behöver du inte vattna så ofta. Japansk lönn behöver heller inte mycket vatten under vintern då den inga blad har, bara så pass att jorden inte helt torkar ut.

Du kan chansa och plantera din japanska lönn i rabatten, täcka över den rejält med torra löv och granruskor och hoppas på det bästa.

Med vänlig hälsning Sylvia