Övervintra buskrosling

Maria

Hej

Jag har köpt en Pieris japonica - 'Debutante' på plantskola i Södermanland. Jag har inte hunnit plantera ut den, och var osäker om den är härdig här i Mälardalen (plantskolans personal visste knappt vad det var de sålde och kunde inte ge mig några tips).

Nu har den till min förvåning fått ljusröda klockor, och verkar må mycket väl i sin kruka. Jag hade tänkt plantera ut den vid mina rhododendron och täcka den väl men kanske klarar den inte vår vinter här (zon 2-3)?

Ska jag plantera ut den och täcka, låta den vara kvar i kruka ute och täcka, eller ska jag vinterförvara den i förråd (ett fönster och några plusgrader)?

Tacksam för hjälp att få denna granna lilla buske att överleva.

Maria

Odla Svarar: 

Eftersom din japanska buskrosling tänker blomma nu så kan du låta den blomma men passa den för frost (ha frostskyddsväv till hands eller släng in den i förrådet om riktigt kall natt hotar).

När det börjar bli riktigt kallt med minusgrader är det bäst att låta den övervintra i förrådet och plantera ut på våren. I zon 2-3 bör den klara vintern om den är ordentligt rotad och växer i ett varmt och skyddat läge och med ordentlig vintertäckning.