Övervintra agapanthus

Kirsti

Hur övervintrar man den bäst och hur lyckas man få den att blomma på sommaren? Har inte lyckats trots att jag försökt många gånger. Gissar att det är något med gödningen. Har även hört att de ska stå trångt i kruka.

Tacksam för hjälp!

/Kirsti

Odla Svarar: 

Hej

När de första frostnätterna hotar är det dags att flytta in hela krukan med agapanthus, Afrikas blå lilja, i ett ljust och svalt, frostfritt utrymme, cirka 5-8 grader är lagom. Har du planterat dina agapanthus i rabatten, gräv upp jordstammarna och förvara dem i torv/sandblandning i stora lådor.

Klipp inte av bladen, agapanthus övervintrar bättre med bladen kvar. Ge bara lite vatten under vintern, bara så att de inte skrumpnar.

På våren är det är dags att ta fram dina agapanthus några veckor före utplacering, klipp bort eventuella torra blad och städa upp på jordytan. Ställ fram agapanthusarna på en ljus och något varmare plats, cirka 18-20 grader. Snart börjar det komma nya blad igen. När någon vecka återstår tills nattfrosten säkert är förbi, kan du börja vänja dina agapanthus vid utelivet igen genom att ta ut dem under varma dagar och in igen för natten. Till slut, när frostrisken är helt förbi, kan de stå ute hela dygnet.

Visst vill agapanthus stå trångt, men inte så att rötterna klättrar upp från krukan. Gödsla också rejält på våren så att din agapanthus kommer igång.

Med vänlig hälsning Sylvia