Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Övervattnad murgröna

Hej!
Jag har i tre år haft en tålig murgrönssort planterad i 40 cm djupa lådor i skugga på balkongen. Den har sett väldigt grön och fin ut och klättrat uppför balkongväggen med hjälp av en spaljé och blivit c:a 1.50 hög. För två veckor sedan gav jag den mycket vatten med näring i eftersom den inte hade fått nästan något alls i vinter. Jag misstänker att den fick för mycket vatten på en gång för efter några dagar började de hänga och många blad har nu torkat och vissnat.

Stjälkarna på dem ser mjuka och brutna ut. Jag har förut varit sparsam med vatten. Kan rötterna ha frusit? Det har vid något tillfälle efter vattningen varit c:a 0°. Kan jag rädda min älskade växt? Hur bör jag i så fall gå till väga? Kan den ta sig om jag klipper ner den eller kan rötterna vara förstörda? En del slingor ser fortfarande glada ut.

Måste jag slänga den? Kan jag sätta nya små plantor emellan de befintliga? Hur tar man sticklingar? Murgrönan består av 8 från början små plantor planterade i trälådor med dammduk i botten (d 40 x b 20 x l 60). Finns det i så fall någon annan tålig klätterväxt som jag kan anskaffa istället. Jag skulle bli väldigt tacksam om jag kunde få ett råd.

Nina

Odla Svarar: 

Jag misstänker att den frös om du vattnade den och det sedan blev minusgrader. Hängande blad antyder det.

Du kan plocka bort de fula bladen och hoppas att den kommer med nya, om nu en del ser bra ut.

Du kan förstås plantera nya plantor i samma låda och låta dem växa framför den gamla.

Du kan också plantera en sibirisk klematis ('Riga E') i en stor kruka intill och leda upp den i samma spaljé. Den tål en del skugga.

Sylvia