Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Österrikisk pelargon eller begonia

Hejsan Peter heter jag och jag skulle vilja veta vad det är för sorts pelargon eller begonia som man ser på alla foton från österrike som är som hela hav när dom hänger i lådorna på alptopparna har fått höra att det är en speciell sort och i så fall går den att köpa i Sverige?

Mvh
Peter

Odla Svarar: 

Hej!
Det är en s.k. kaskadpelargon man har där nere, även i Schweiz och Italien m.fl. Och den säljs allmänt även här i Sverige, fråga i vilken större plantskola som helst på våren, finns i sommarblommesortimentet. Den klarröda är vanligast, men finns även i rosa och vitt.

Begonian som också finns i deras lådor är herrgårdsbegonia (Begonia × tuberhybrida Worthiana-gruppen) som man kan köpa antingen som knölar eller ibland redan färdigplanterade på våren. Köper man knölar, gäller det att starta i april-maj för att de ska hinna bli stora till sommarens lådor. Ibland ser man samma sort med synonymnamnet Herrestadsbegonia, finns hos Weibulls bl.a.

På senare år har det kommit en s.k. boliviabegonia, Begonia boliviensis 'Bonfire' (men nu finns även en rosa och en vitt sort att köpa till våren), som passar till detta ändamål som hand i handske. Säljs som färdiga plantor på våren.

Tänk på att det ska vara riktigt rejäla lådor med mycket jord och vattnas och gödslas rejält under sommaren för att det ska bli så där prunkande!

Sylvia