Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Osäkra kort

Hej!
Bland mina perenner har jag ett par som jag inte kan hitta namnen på. Den ena växten, tror jag att jag själv har planterat, men eftersom den blommar så sent är det inte alla år jag lägger märke till den. Den är planterad bland mina klockor och kan kanske vara en sådan.

Den andra växten dök upp här i fjor, och jag imponerades av dess storlek och elegans, men innan jag tänkte på att fotografera frös den ner. Till min stora glädje visade det sig att den är perenn och i år kom den igen och har blivit en nästan 1½ m hög buske med ganska upprätt. Full av ljusblå blommor från alla bladveck.

Min tredje undran gäller vinbär. Vi har en gammal tomt med en del mycket gamla vinbärsbuskar. Framför allt är det en röd som är helt enorm. Jag har varit tvungen att gallra ut mer än hälften under ett par års tid för att inte alla bären ska ligga på marken. Nu tänker vi bygga en ställning för att kunna binda upp de grenar som är kvar. Intill står även en gammal buske med vita bär. Den har gett rikligt med goda bär, så den har också fått stå kvar och kommer också att hamna i spaljén. I mitt förnyelsearbete har jag tagit bort de gamla svarta buskarna, som inte verkade riktigt friska. Jag har köpt in ett par nya sorter, både svarta och vita. Då jag grävt runt bland de gamla buskarna fann jag en hel del skott, som jag trodde var från nedlagda grenar. De bästa av dessa har jag planterat ut och några plantor fick sin nya växtplats i Göteborgstrakten.

I år blev det bär på de flesta skotten, men alla fick inte de bär jag hade förväntat mig. De flesta fick bär, som jag kallar rosébär. De är varken vitgula eller röda. Kan de ha korsats. Skickar ett par bilder så du får se.

Tack på förhand för hjälpen
Gun

Vaxklocka, Kirengeshoma palmata

Styvklematis, Clematis integrifolia

Rosa vinbär, 'Aili'

Odla svarar:

Hej!
Jo, den ljusblåa perennen är en styvklematis, Clematis integrifolia, alltså en sådan som inte klättrar utan bildar en buske.

Den ljusgula är en vaxklocka, Kirengeshoma palmata.

Ang. det rosa vinbäret så är det en hybrid mellan röda och vita vinbär. Den heter 'Aili' och är en finsk sort.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB