Ormhassel & olivträd

Hanna

Hej! Jag har från förra året en oplanterad ormhassel och 2 olivträd i kruka som jag har haft viterförvarade i oisolerat förråd. Ormhasseln hade jag en kortare period inomhus vilket jag snart förstod inte var så bra när den började knoppa. Då satte jag ut den igen. Är det nu så att min ormhassel dog pga dessa temeraturväxlingar?

Mina olivträd tog jag ut nu när det börjar bli varmt igen och vattnade på, de ser torra och näst intill döda ut? men jag läste att man kan "väcka" dem igen genom sparsam vattning? har jag nu dödat de genom att vattna för mycket?

Tacksam för svar! Hälsningar Hanna

Odla Svarar: 

Ja, det skulle varit bättre om hasseln hade varit kvar i förrådet tills det är dags att ta ut den. Satte du ut den med knoppar och allt så är faran att den förfrös, men den kanske kommer med nya blad senare, så låt den stå ute nu och vänta och se.

Ang. oliv, så om den stått i ett oisolerat förråd hela vintern, är faran att den har frusit. Oliv tål inte hur kallt som helst hur länge som helst och vintern var ju som den var. Men den ska du naturligtvis också testa att vattna försiktigt och ha ute och se om det händer något.

Sylvia