Ormhassel med raka grenar

Josefin

Hej

Har en ormhassel på tomten (där vi bott drygt 1 år), där halva trädet inte har ormliknande grenar. Den blir ganska ful. Jag läste att denna del är den befintliga hasseln och kan tas bort. Men för min del skulle det betyda att ta bort större delen av trädet. Stammen är 7-8 cm i diameter. Jag skickar med en bild av både trädet och stammen. Ska jag beskära trädet istället för att ta bort halva trädet?

Tack för hjälpen!

/Josefin

Odla Svarar: 

Det är just detta som menas med att den vanliga hasseln tar över. Ormhasseln är ympad på rötterna av en vanlig hassel, så man måste passa noga på alla årsskott och ta bort alla raka direkt när sådana visar sig. Annars blir det så här.

Så tyvärr måste du ta bort hela den delen med raka skott och sedan passa noga i fortsättningen så att det inte kommer nya raka skott. Ju tidigare du tar bort de små, raka skotten desto mindre skada orsakar du. Den "ormiga" delen på din trollhassel kommer sedan att kunna växa mer när den raka delen är borta, så det blir snyggare med åren.

Det är så att hasseln borde ha klippts redan tidigare på våren, men eftersom du tycks fortfarande ha snö så kanske det går bra ändå. Småskott kan du däremot ta under sommaren allt eftersom sådana visar sig.