Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

Kategorier

Visa alla resultat
Laddar varukorgen
0 kr(0 st)
  • Totalt: 0 kr
Till kassan

Sökresultat för

Produkter

Kategorier

Visa alla resultat

Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Ormhassel eller trollhassel

Hejsan Sylvia, och tack för jättebra sidor!
Har läst igenom frågor och svar men hittar inte riktigt det jag söker...
Vi har en hassel i vår trädgård, intill huset i österläge (bor i Skåne, mycket sandig jord). Jag är totalnovis på odlingsområdet, så jag är osäker på om det är en ormhassel eller en trollhassel, men den får blad och hängande klasar på våren, och har vridna och skruvade grenar. Vi älskar denna buske, men tycker inte att den kommer till sin rätt där den står. Den är idag ca 1,5m hög och jag undrar om det skulle gå att flytta denna buske till en mer öppen del av trädgården? Den skulle synas bättre, men samtidigt få sol i princip hela dagen. Om detta är möjligt, hur och när ska det i så fall göras? En annan fråga om denna hassel: jag antar att de långa, raka grenar som skjuter upp från buskens mitt ska avlägsnas, men frågan är när man ska skära bort dem?

Nästa fråga gäller klätterrosor. Jag har förälskat mig i New Dawn, som jag tror skulle göra sig jättebra mot vårt mycket mörkt röda tegelhus. Hade helst planterat den vid entrédörren, men då denna är i österläge tror jag inte det är så bra. Kan jag plantera den (50cm från huset) mot en södervägg? Alternativt i fristående obelisk el. liknande, fortfarande i söderläge? Vilket är bäst?

Och slutligen: vilken sorts perenner och/eller lökväxter föreslår du runt rosens "fötter"?

Tusen tack på förhand!
Susanne

Odla Svarar: 

Det är en ORMhassel, för trollhassel är ingen hassel alls utan hör till släktet Hamamelis och blommar på vintern. Du kan läsa om trollhasseln här: http://www.odla.nu/artiklar/trollhassel.shtml

Du kan flytta på den nu på hösten när den har tappat bladen och gått till vila. Gräv upp den med en ordentlig stor jordklump och plantera om den direkt.

Och visst, de raka grenarna ska bort så fort de visar sig och de kan tas bort nästan när som helst.

New Dawn går bra även i österläge. Den kan ju ha fötterna i e.m.-skugga och huvudet i solen ändå. Tänk på att inte plantera den för nära en vägg, där brukar husdräneringen göra att det är torrt och rosen har svårt att få vatten. Fristående obelisk eller pergola brukar fungera bäst (kanske en rosenbåge eller en pergola som leder fram till dörren?).

Som sällskap plantera växter som passar i färgen på ditt tegelhus och rosen. Det ska vara färger som inte drar åt blårosa utan antingen ljust vitrosa eller varmrosa, samt vit, varma rostbruna nyanser, aprikos, korall och lila. På bilden ses bl.a. kärleksört, varmrosa solhatt (vit passar också bra), olika gräsvippor, astilbe, pärleternell, blekrosa prickflox... Vill du bara ha en växt, pröva med pärleternell som i den andra bilden med rosa ros.

Sylvia

Fel | Odla.nu

Fel

Felmeddelande

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/html/includes/common.inc:2773) i drupal_send_headers() (rad 1482 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Error: [] operator not supported for strings i SearchApiSolrService->indexItems() (rad 588 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/search_api_solr/includes/service.inc).
Webbplatsen stötte på ett oväntat fel. Var vänlig försök igen senare.