Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ormbunksliknande krukväxt

Hej!
Denna fråga är väl egentligen inte någon trädgårdsfråga, men jag chansar ändå på att du hjälpa mig.

När min mor dog 1983 tog jag hand om en ormbunksliknande krukväxt som jag sedan har vårdat pietetsfullt. Jag har den för närvarande i fem exemplar. Den är ganska lätt att få nya plantor av. Jag skulle gärna vilja veta vad den heter. Den var kanske relativt vanlig på 60-70 talet. Hur som helst så har jag intrycket att vi ständigt hade den i mitt föräldrahem. Numera tycks ingen känna till den.

Jag har bifogat ett antal bilder.

Bild A och B visar hur den ser ut översiktligt.

Bild C visar hur bladet liksom rullar upp sig från rotknölen som ligger mycket ytligt.

Bild D och E visar vad jag tycker är särskilt märkligt med växten - om den nu är en ormbunke. Den har nämligen skott som sitter ganska löst, ofta i stort antal, direkt på bladet. Ett sådant skott kan också studeras på bild C. De är mycket lätta att ta loss och få att gro - jag har använt torvbrickor och har sedan, när skottet har utvecklats ordentligt, fört över det till vanlig kruka. Skotten kommer bara på vissa grenar. Det är endast dessa grenar som på undersidan har ett slags sporer, verkar det som. Dessa kan studeras på bilderna F och G. Först är de vitaktiga för att senare bli bruna.

Jag skulle mycket glad om du kunde upplysa mig om vad detta är för växt samt gärna hur man bäst sköter den. Den behöver mycket vatten och verkar trivas bäst i skugga. Bör den gödslas? Vilken typ av jord är bäst etc?

Hälsningar,
Karl-Anders Arvidsson

Odla svarar:

Jag har själv denna växt men den totalvägrar att göra barn! Grattis för din växt som får barn!

Jag är lite osäker vilken art, men antingen är det Asplenium bulbiferum, på engelska Mother fern och kommer från Australien eller så är det Asplenium viviparum som kommer från Mauritius. Tror nästan det är den förstnämnda.

Som en ormbunkeväxt vill den naturligtvis stå skyddad mot solgasset, men ändå ljust. Gillar att bli duschad och den är också ganska törstig. Den vill ha lätt, porös lövmylla, som den regnskogsväxt den är.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB