Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Orkidéskott, vad göra

Hej,
köpte en jättevacker orkidé som jag inte vet namnet på tyvärr, men den är ovanlig eftersom bladen är smalare och följer med hela stammen upp så att säga. Annars så ligger ju bladen längst ned, men dessa är mindre och smalare och följer alltså med stammen och så kommer blomstängeln fram ur stammen.

Själva blommorna är jättevackra och helvita och liknar brudorkidéernas till formen.. Nu har det vuxit upp ett skott, en stam några centimeter från moderplantan, och små vita rötter också. Kan jag ta bort och plantera bebisen i egen kruka eller måste moderplantan vara i samma kruka?

Skotten är ung. 10 cm höga nu. Den är så vacker så jag vill jättegärna se den blomma till vintern. Hela förra vintern stod den där och blommade jättelänge, och jag njöööt!

Vore jättetacksam för svar!
Varma sommarhälsningar från Charlotte

Odla Svarar: 

Hej Charlotte,
Tack för din fråga.

Den orkidé du har skulle kunna vara en Dendrobium phalaenopsis-hybrid. Du kan läsa om dessa här.

Vad gäller det nya skottet är min rekommendation förmodligen att du lämnar det. Jag kan inte riktigt utfrån din beskrivning avgöra vilket av följande typer av skott det gäller:

1. Ett nytt skott som skjuter fram vid det senast blommande skottet. Dessa skall alltid lämnas på plantan. Om du vill dela plantor ska var del alltid ha minst tre bulber.

2. Det nya skottet kan också vara en så kallad keikei/bäbisplanta. Dessa sitter på stammar eller stjälkar och inte vid plantans bas. Läs om deras skötsel i min artikel.

Skicka mig gärna ett digitalt foto så jag kan se exakt vad det är för skott du har på din planta.

Vänligen,
Björn