Orkidéknoppar skrumpnar

Iréne

Hej

Jag har 3 stycken brudorkidéer i samma fönster, 2 vita och en gul. De är planterade under samma förhållande och sköts på samma sätt. Den gula är det aldrig några problem med. Den blommar och blommorna står jättelänge.

Däremot på de två vita bildas blomstänglar och knopp som vanligt men det är bara ca 1/3 av blommorna som slår ut. Resten gulnar och skrumpnar innan de slår ut. Dessutom håller inte blommorna alls så länge innan de vissnar. Har prövat med att vattna oftare under blomningen, att duscha blommorna flera gånger om dan och att vattna mindre men problemet har kvarstått hur jag än gör. Vad är det som är fel?

/Iréne

Odla Svarar: 

Det är svårt att gissa vad som kan vara fel. Det kan också vara sortegenskap för just dessa orkidésorter. Väninnan har en gul brudorkidé som har blommat över 3 år i raken, medan mina rosa brudorkidéer blommar kortare tid och är utan blommor flera månader och kommer igen sedan.

Men kolla ändå följande: - finns det ohyra i bladvecken, ullöss till exempel? - står de vita orkidéerna över ett varmt element så att det är torrare luft där? - orkidéerna står väl inte vid ett vädringsfönster? - du vattnar väl inte för mycket så att det står vatten i ytterkrukan? - du ger väl svag orkidégödsling då och då under tiden de blommar?