Orkidéernas luftrötter

Iréne

Jag har mer än 20 orkidéer, de flesta brud. De är olika gamla från 20 år och yngre. Nu har en del av dem fått så många, långa, kraftiga luftrötter som spretar åt alla håll. Min fråga är då om jag kan ta bort några av dem utan att blomman tar skada?

De flesta blommar mycket flitigt med flera stänglar samtidigt.

/Iréne

Odla Svarar: 

Hej

Är det så att dina orkidéer står i mörka krukor? Då får orkidéerna många luftrötter för att rötterna inte får något ljus i de mörka (ytter)krukorna och växten försöker kompensera detta genom att bilda fler luftrötter.

Brudorkidéer är saprofyter, det vill säga, de lever på förmultnade växtdelar på en annan växt så som på trädgrenar i regnskogen. En del av fotosyntesen sker på luftrötter, som ibland kan färgas gröna av klorofyllet.

Om du har orkidéerna planterade i mörka krukor, plantera om dem i genomskinliga plast- eller glaskrukor. Annars ta upp de genomskinliga plastkrukorna från de mörka ytterkrukorna och ställ dem på ett fat eller i en glasampel istället, då försvinner en del av de långa rötterna av sig själva genom torka och kan därefter tas bort.

Med vänlig hälsning Sylvia