Orkideérna trivs inte

Ingmarie

Jag har orkidéer som jag har haft sedan 6 år tillbaka och de har trivts trots endast vatten var 5:e vecka. När vi nu bor i lägenhet sedan i höstas blev de först jättefina och jag började vattna mer regelbundet var 10 - 14 dag, sen kom det små flugor och bladen gulnar och faller av. När småflugorna dök upp satte jag dit tändstickor. Är det därför bladen har ramlat av? Tidigare har jag använt blompinnar både som näring och skydd för ohyra. Kan jag börja med det igen?

Tack för svar!

/Ingmarie

Odla Svarar: 

Orkidéerna kanske reagerar på någonting i din nya lägenhet. Torrare luft, mindre ljus, annan placering mot ljuset? Kolla om du kan förbättra något.

Jag har mina orkidéer i amplar framför ett västerfönster och vattnar lite ca 1 gång/vecka. Det ska inte vara helt torrt men inte blött heller.

Pröva gärna med Provado-pinnar mot flugorna igen om du fått bra resultat med dem tidigare. Dock behövs ingen näring under tiden de inte blommar, vanligen nu på vintern. Det finns också en biologisk bekämpning mot småflugor, kolla här (http://www.odla.nu/artiklar/ute/skadedjur-och-sjukdomar/nemablom/)!