Orkidé Brassolaelicattleya, skötsel

anki56

Hej Hur sköter jag min Brassolaeliocattleya på bästa sätt? Blommar inte just nu.
Tacksam för svar Anki

Odla Svarar: 

Hej!

Brassolaeliacattleya är en korsning med stora, färgglada blommor. Den är inte så vanlig hemma då den ställer en del krav på ljus, luftfuktighet, vattning och temperatur som kan vara svåra att ordna hemma.

Det var svårt att hitta några skötselråd för den, så jag frågade Västsvenska orkidésällskapet. Så här svarar Karma Forester från The Swedish Orchid Society Magazine

"Hej! Brassolaeliocattleya är en så kallad flersläkteshybrid (”intergeneric hybrid” på engelska), mao en hybrid mellan två eller fler släkten. Cambria har blivit ett vanligt kommersiellt samlingsnamn för flera olika intergeneriska hybrider till exempel. Men en Brassolaeliocattleya har minst en förfader från vardera av de tre släktena Brassavola, Laelia och Cattleya som namnet antyder.

Man kan tyvärr inte ge generella skötselråd för dessa flersläkteshybrider kan som stämmer för allihop, som blomsteraffärerna dock ofta gör, och även alla Brassolaeliocattleya-korsningar delar inte samma tycke och smak beroende på vilka föräldrar som är involverade. Men genom att titta på vilka släkten som finns i hybriden och hur man sköter dem kan man få en liten idé om hur den kanske skulle vilja ha det. Generellt kan man säga att hybrider ofta är lite "snällare" än rena arter, vilket främst beror på att de har odlats fram för sina egenskaper som passar odling i mindre krävande miljöer, som t ex på fönsterbrädan.

Grundläggande råd: låt den stå ljust, men undvik direkt sol (speciellt på våren) och låt den torka ut lite grann mellan vattningarna. Börja där, justera sedan efter behov.

För mer specifika frågor om skötsel kan jag rekommendera att du går med i ett forum, t ex Orkidéprat."

Med vänlig hälsning Sylvia