Ordna upp ett "dött" land

Hej!
Jag sitter i trivselrådet för en bostadsrättsförening. Vi har under året gjort stora renoveringar i huset och har därför inte råd med till exempel trädgårdsskötsel. Jag vill dock ha det fint omkring mig och har tagit mig an landen.

Ett av våra land ligger i en slänt mot huskroppen. Solen tittar endast fram sen eftermiddag och döljs sedan igen av annat hus. Just nu är det bara en stor död ogräsodling. Finns det något att göra nu eller vänta till i höst? Vilka växter överlever bra samtidigt som sprider ut ett skydd mot ogräsetablering?

Tacksam för allt som gör det lättare för mig att sätta tänderna i det här. Landet är ca 20kvm.

Morgan

Odla Svarar: 

Du kan ta bort allt ogräs till att börja med :-) Rensa noga från allt rotogräs, så slipper du göra så mycket sedan. Förbättra jorden med kogödsel om den verkar trött.

Täck sedan platsen med yviga perenner som t.ex. biokovonäva. Den sprider sig snabbt över ytan och hindrar ogräs.

Du kan också plantera in några buskar som omväxling här och där. Välj olika sorter, något som blommar på våren som forsythia och ginst, något som blommar senare på sommaren, t.ex. björkspirea (har även fin höstfärg!) och buskrosor och så något höstblommande, som vidjehortensia. På vintern blommar t.ex. trollhassel och kejsarolvon. (Nu beror det förstås på var du bor någonstans, om de klarar sig hos dig..?) På hösten kan du peta in lökar till narcisser, gör grupper här och där så att ni får vårglädje. Lättskött och länge blommande!

Sylvia