Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Orädda rådjur

Hej!
Jag bor öster om Stockholm och har sanslöst orädda rådjur som nära grannar. De äter nästan allt som går att äta. Det som lämnas ifred är de som tas upp i ert frågearkiv om rådjur, och de som omringas av blodmjöls-oasisen.

I två blomlådor vid ytterdörren är det dock alltid skugga, de skulle jag så gärna vilja ha några vackra blommor i. De blommande växter som trivs i skugga är dock godis för rådjuren och - omvänt - de blommande växter som rådjuren inte gillar verkar alla behöva mycket sol.

Finns det någon blommande växt överhuvudtaget, max 40-50 cm hög, som rådjuren inte tycker om och som skulle trivas i en blomlåda som står varmt men skuggigt?

Jag har frågat på flera handelsträdgårdar, försökt hitta i böcker, men det verkar vara en svår fråga, ingen har hittills kunnat svara.

Mycket tacksam för hjälp!
Hälsningar,
Aurora

Odla Svarar: 

Tyvärr är det så att rådjuren kan smaka på nästan allt bara för att kolla om det går att äta.

Vad som kan gå är plantor som luktar starkt, är taggiga eller giftiga.

Här på Odla finns några av mina rådjursartiklar, kanske hittar du något passande där: http://www.odla.nu/artiklar/radjurssakra_perenner.shtml

Av perenner kunde du kanske pröva att ha t.ex. daggkåpa och stormhatt i blomlådan? Komplettera med en taggig barrväxt, typ en liten boll- eller raket-en, och ha t.ex. vintergröna, Vinca minor, hängande från kanten. För blomsterglädje kan du ha t.ex. flitiga lisa, begonia eller fuchsia i lådan också. De är visserligen inte rådjussäkra, men kamouflerad med de andra växterna och ev. en rådjurspinne kanske de lämnas kvar.

Sylvia