Omvandla fruktträd till pelarträd

Leif

Hej

Jag har fått en förfrågan från en god vän att hjälpa till med att omvandla fruktträd som är ca 3 år och har inte blivit klippta tidigare. Nu vill han forma träden till pelarträd. Hur går jag tillväga?

/Leif

Odla Svarar: 

Hej

Det är inte säkert att det går att omvandla vanliga äppelträd till pelarträd. Pelarträd är speciellt framtagna sorter av småvuxna fruktträd med en genomgående huvudstam som är jämnt bevuxen med kort fruktved men har inga starkare grenar. Hos vanliga äppelträd är det oftast 3-4 kraftiga huvudgrenar åt olika håll och ett toppskott. Sorter av pelaräppelträd är till exempel 'Polka', 'Flamenco', 'Bolero' och 'Arbat' men det finns fler.

Ni kan förstås höra med en certifierad fruktträdsbeskärare som får komma hem och bedöma läget. Det kanske går att på annat sätt att begränsa tillväxten om träden är ympade på svagväxande grundstammar. Se här: Grönt kort i beskärning.

När det gäller ett riktigt pelaräppelträd, beskärs det vintertid med en inkortning av höjden om man vill hålla nere storleken och man kan också gallra fruktveden vid behov.

Med vänlig hälsning Sylvia